Spectacolul „Povești africane” la Școala Gimnazială Dumbrăvița

BIS Teatru (companie teatrală independentă din Sibiu) derulează proiectul educațional IDENTITATE ÎN DIVERSITATE, la Dumbrăvița, pe Agenda Culturală.

Joi, 6 octombrie 2022, cu începere de la 9 dimineața, copiii de la Școala Gimnazială Dumbrăvița se vor bucura de spectacolul Povești africane, care le are în distribuție pe actrița Andrada Grosu și pe actrița de origine ugandeză Shama Leah.

 

POVEȘTI AFRICANE va fi jucat de două ori pentru publicul foarte tânăr de la Școala Gimnazială din Dumbrăvița.

Spectacolul este construit într-o formulă interactivă, în trei limbi (română, engleză, lugandeză), acțiunea fiind cât se poate de inteligibilă. Actrițele istorisesc povestea fetiței Nsangi și a Cimpanzeului cel rău.

La un moment dat pe parcurs copiii sunt îndrumați să descopere similitudini între povestea care se desfășoară în fața ochilor lor și poveștile “Capra cu trei iezi” și „Scufița Roșie”. (Cântecul mamei-capră este cântecul mamei fetiței Nsangi; Cimpanzeul cel rău poate fi lupul cel rău, și așa mai departe).

 

  • O parte dintre copiii din public (sub coordonarea cadrelor didactice) vor fi participa și la următoarea etapă a proiectului. Vor fi îndrumați să trimită scrisori către actrițele din distribuție, scrisori scrise de mână, sau desene, inspirate de spectacol.
  • Pe baza acestor scrisori va fi plăsmuită o poveste nouă, pe teme care îi preocupă pe copii, cu elemente locale care țin în mod expres de Dumbrăvița.
  • Povestea, finisată de dramaturgul proiectului IDENTITATE ÎN DIVERSITATE va fi ulterior publicată online ca fiind o creație colectivă a copiilor din Dumbrăvița și a actrițelor din distribuție, sub umbrela BIS Teatru.
  • Proiectul IDENTITATE ÎN DIVERSITATE al Asociației BIS din Sibiu (BIS Teatru) își propune stimularea creativității copiilor, printr-un exercițiu participativ viu, care le va releva propria identitate printr-o acceptare firească a diversității.

 

“Identitate în diversitate” este un proiect de pe Agenda Culturală 2022 a Comunei Dumbrăvița, județul Timiș, implementat de Asociația Bis.

Partener proiect: Școala Gimnazială Dumbrăvița.