Primăria Dumbrăvița – participantă activă la „Global Forum on Modern Direct Democracy”

Primăria Dumbrăvița a participat la conferința internațională “Global Forum on Modern Direct Democracy”. Evenimentul, organizat cu sprijinul Democracy International, Europuls, Primăria Municipiului București, Universitatea din București și Swiss Democracy Foundation, a ajuns la cea de-a 12-a ediție și s-a desfășurat în perioada 15-18 mai, la București.

Primăria Dumbrăvița a fost reprezentată prin Cosmin Dan, consilier al primarului Horia Bugarin, ca speaker la panel-ul despre bugetarea participativă și utilizarea platformelor digitale în cadrul primăriilor din Timișoara, Sinaia și Dumbrăvița.

Cât de importantă este bugetarea participativă? Prin acest instrument democratic cetățenii se pot implica activ în cât mai multe proiecte care îi privesc direct și pot  înțelege procesele din spatele implementării. Numai așa se dezvoltă gradul de încredere în administrația publică, având la bază transparența.

Sesiunea de dezbateri a cuprins:

– o analiză a primelor ediții de bugetare participativă;

– motivarea cetățenilor;

– implementarea proiectelor propuse;

– provocările de pe parcurs;

– schimb de experiență;

– plusurile și minusurile utilizării platformelor digitale;

Discuțiile din cadrul sesiunii, prin exemple concrete ale celor 3 municipalități, au atins subiecte precum:

– implicarea civică;

– democrația digitală

– efectele transformative ale bugetării participative;

– îmbunătățirea proceselor democratice.

Eforturile primăriei de adaptare la noile metode de implementare a democrației directe, de ridicare a gradului de transparență, de satisfacere a nevoilor cetățenilor și de creștere a implicării civice sunt recunoscute prin participarea la acest forum care a găzduit peste 400 de invitați din toată lumea.