Finanțare europeană pentru trei proiecte depuse pe Programul Interreg România -Republica Serbia

A fost aprobată finanțarea pentru trei proiecte din cele șapte depuse de Primăria Dumbrăvița, pe Programul Interreg România -Republica Serbia

 

În cadrul celui de-al doilea apel al Programului Interreg IPA de Cooperare Transfrontalieră România–Republica Serbia, în anul 2018 au fost depuse șapte proiecte în parteneriat cu mai multe localități.

Dintre acestea, unul a fost evaluat cu 92 de puncte și finanțat, celelalte două au obținut punctaj de calificare, dar se află pe lista de rezervă până la următoarele realocări bugetare.

Proiectul care a primit finanțare are titlul „Implementarea strategiei commune de gestionare a apelor uzate în bazinul hidrologic al Dunării”, e-MS code: RORS 451, acronym: WasteWater II, este în parteneriat cu localitatea Golubac și are o valoare totală de 991.901,69 euro.

Cu această localitate Comuna Dumbrăvița a mai derulat un proiect în anul 2016, prin care s-au realizat studii de fezabilitate și proiecte tehnice de canalizare pentru 47 km de străzi. O parte din aceste documentații au fost folosite în obținerea de finanțare prin AFIR, pentru proiectul „Extindere rețea de canalizare în comuna Dumbrăvița, județul Timiș” în valoare de 1.592.944 euro și care urmărește extinderea rețelei de canlizare în zona de vest a localității, cu lungime totală de 22,7 km.

Noul proiect practic, folosește documentația obținută în 2016, pentru realizarea efectivă a unei porțiuni de canalizare în localitatea noastră. Este vorba de 11 străzi din zona mărginită de lacul de acumulare și localitatea Giarmata-Vii, cu o lungime de 7.341 m.

Proiectul este în faza precontractuală. După depunerea mai multor documente solicitate de finanțator, urmează să se semneze contractual de finanțare.

Cel de al doilea proiect aprobat, dar pe lista de rezervă se numește „Creșterea gradului de conștientizare pentru potențialul resurselor de mediu” și se va realiza în colaborare cu localitatea Kucevo (Serbia). Valoarea proiectului este de 998.307 euro, iar comuna Dumbrăvița este lider de proiect, revenindu-i suma de 582.757 euro din suma totală. În cadrul acestui proiect, în comuna noastră va fi construită „Casa Verde” – dedicată energiilor din surse regenerabile.

Al treilea proiect are titlul „Iluminarea inteligentă în spațiul public”, cu o valoare totală de 873.826 euro. Lider este localitatea Zitiste din Serbia, comunei noastre revenindu-i suma de 392.889 euro. Cu acești bani se va face o investiție în iluminatul public. Practic, becurile vor fi înlocuite cu LED-uri ce vor avea o funcție de reglare a intensității luminoase.

Sperăm că prin implementarea acestor proiecte, în Dumbrăvița se vor dezvolta obiective care să contribuie la protecția mediului, confortul cetățenilor, promovarea ocupării forței de muncă, managementul riscurilor, mobilitate, accesibilitate și atractivitate pentru turism sustenabil.

 

Constantin Nicolae