Orase Infratite

Relatiile de colaborare si infratire a municipiului Aiud cu orase europene

Dingelstadt – Germania >>

dingelstadt

Primãria Municipiului Aiud a stabilit relatii de înfrãtire si colaborare cu orasul Dingelstadt din Germania începând din anul 1993, în baza Hotãrârii Consiliului Local nr. 11 din 11. 03. 1993. În cadrul acestor relatii au fost intreprinse vizite si schimburi de experiente între delegatiile din Municipiul Aiud si Dingelstadt.
Pe baza acestor relatii au avut loc:
– schimburi de experientã si vizite reciproce ale unor oameni de afaceri si agenti economici din ambele pãrti;
– schimburi de experientã pe probleme ale administratiei publice locale;
– schimburi culturale;
Pe viitor se preconizeazã un schimb de experientã privind participarea unui arhitect din cadrul Primãririei din Municipiul Aiud, la un curs de perfectionare pe calculator, curs sustinut material si realizat de firma Planungsburo Holbein & Ertmer, din Dingelstadt.
Certificat de parteneriat

Gyomaendröd – Ungaria >>

Primãria Municipiului Aiud a stabilit relatii de înfrãtire si colaborare cu orasul Gyomaendrod din Ungaria începând din anul 1993, în baza Hotãrârii Consiliului Local nr. 23 din 02. 10. 1993. În cadrul acestor relatii au fost intreprinse vizite si schimburi de experiente între delegatiile din Municipiul Aiud si Gyomaendröd, relatii care s-au extins si asupra unor institutii similare din cadrul celor douã orase, cum ar fi cazul înfrãtirii Colegiului “Bethlen Gábor” din Aiud cu Liceul “Bethlen Gábor” din Gyomaendröd.
De asemenea au avut loc:
– schimburi de experientã si vizite reciproce ale unor oameni de afaceri si agenti economici din ambele pãrti;
– s-au organizat Tabere Internationale de Picturã;
– schimburi de tabere scolare între elevi ai Colegiului “Bethlen Gábor” din Aiud si Liceul similar din Gyomaendröd;
– seminarii pe probleme de învãtãmânt cu cadre didactice din ambele orase;
– schimburi culturale;
– schimburi de experientã pe probleme ale administratiei publice locale;
– schimburi de experientã privind informatizarea primãriei;
– s-a realizat un contract de colaborare între Asociatia Vânãtorilor Szecsenyi Zsigmond – Gyomanedröd, Asociatia Csejti – Gyomanedröd si Asociatia Vânãtorilor si Pescarilor a Judetului Alba – Filiala Aiud.
În perspectivã se intentioneazã ca aceste relatii de colaborare sã se extindã si sã coboare la nivelul institutiilor, diferitelor organizatii neguvernamentale din Municipiul Aiud si Orasul Gyomaendröd. Certificat de parteneriat

Cusset – Franta >>

Primãria Municipiului Aiud a stabilit relatii de înfrãtire si colaborare cu orasul Cusset din Franta începând din anul 2000, in luna octombrie fiind semnat actul de infratire cu orasul Cusset la Primaria municipiului Aiud, iar in luna septembrie a anului 2001 acesta a fost semnat in Cusset. Colaborarea a adus numeroase contacte concretizate in proiecte:
– un prim proiect important discutat de administratia publica locala din Aiud cu oficialii francezi a fost amenajarea Parcului Municipal;
– proiect privind lucrari de reparatii la instalatia electrica a Muzeul de Stiintele Naturii din Aiud;
– au fost donate 11 calculatoare, precum si carti, pliante, postere, harti, unitatilor scolare din Aiud. S-a realizat conectarea la internet a Scolii Generale “Axente Sever” si a Colegiului “Titu Maiorescu”;
– au fost furnizate ajutoare materile medicale Spitalului Municipal Aiud. Se are in vedere realizarea unui schimb de experienta intre cadrele medicale din Aiud si Vichy;
– o eleva a colegiului “Titu Maiorescu” va efectua un stagiu la Scoala de Muzica din Vichy, incepand cu luna septembrie a anului 2001;
– Penitenciarului din Aiud i-au fost donate carti si dictionare si ca proiect de viitor se incearca contactarea unui penitenciar din regiunea in care se afla orasul Cusset pentru o colaborare intre cele doua institutii; Certificat de parteneriat

Cerepovet – Rusia >>

Primãria Municipiului Aiud a stabilit relatii de înfrãtire si colaborare cu orasul Cerepovet din Rusia, acesta fiind situat in inima regiunii Vologda Oblast, in apropiere de cele mai mari orase rusesti, avand un avansat centru industrial, dar si un punct de atractie pentru turisti datorita reliefului diversificat, precum si asezarii pe malul raului Sheksna.
In data de 02 octombrie 2002 a fost semnat parteneriatul de infratire dintre orasul Aiud si Cerepovet, parteneriat ce incununeaza relatiile de prietenie existente.
Aiudul este primul oras din Romania infratit cu un oras din Rusia. Relatiile stabilite au urmat o cale diferita fata de cea traditionala in care se stabilesc initial relatii pe schimburi culturale si apoi se dezvolta spre schimburi economice. In acest caz procesul s-a desfasurat invers debutul fiind facut de relatiile economice stabilite intre cele doua intreprinderi metalurgice, Severstal (Rusia), respectiv Metalurgica Aiud.
Colaborarea a adus numeroase contacte concretizate prin:
– vizite reciproce ale oamenilor de afaceri din cele douã orase, în primãvara anului 2002;
– primarul municipiului Aiud a participat la Zilele orasului Cerepovet, în toamna anului 2002;
– viceprimarul orasului Cerepovet a luat parte la sãrbãtoarea Zilele Aiudului 2003, în perioada mai-iunie 2003;
– au avut loc discutii între primarii din Aiud si Cerepovet pe teme de administratie publicã (încãlzire, infrastructurã, aparat propriu).
Exista posibilitatea ca pe viitor relatiile de colaborare sa se dezvolte, cuprinzand si mai multe domenii. Certificat de parteneriat

Ponte de Sor – Portugalia >>

La începutul lunii martie, 2003, doi tineri aiudeni, au fost primiti de primarul orasului Ponte de Sor, João José de Carvalho Taveira Pinto cãruia i-au înmânat CD-ul de prezentare al Aiudului din partea primarului municipiului Aiud, Liviu Octavian Rusu. La rândul sãu, primarul portughez a înmânat, prin intermediul celor doi aiudeni, o medalie de onoare a orasului Ponte de Sor primarului din Aiud precum si un CD cu orchestra Ligeira, orchestrã care este mândria orasului lor.
Orasul Ponte de Sor cu o suprafatã de 314 km2, este situat în districtul Portalegre, regiunea Alto Alentejo, având o populatie de 17620 locuitori, monumentele istorice, sporturile nautice si ecvestre fiind principalele atractii turistice.
Numele orasului (pod peste Sor) vine de la primul pod roman construit aici si care fãcea legãtura celui de-al III-lea drum militar între Lisabona si Merida. Zonã de instabilitate în timpul recuceririi Ponte de Sor, care initial a apartinut templierilor, a fost recuceritã de dusmanii Ordinului Sf. Benedict. Primul “Floral” (cartã prin care un monarh stabileste formarea administrativã a unui judet, drepturile, privilegiile si limitele) a fost acordat de Dioceza din Evora în 1611, si apoi ratificat de D. Manuel. La prãbusirea podului roman în timpul regelui João VI s-a construit podul de azi, care rezistã din 1822. Ponte de Sor a devenit oras în 1985. Sãrbãtoarea orasului este lunea de dupã Pasti.
A urmat o corespondentã între primãriile din Aiud si Ponte de Sor prin care se exprima dorinta ambelor orase de a stabili relatii de cooperare. Ca urmare a acestora, în perioada 14 – 20 august 2003 o delegatie a orasului Ponte de Sor – formatã din patru persoane, condusã primarul João José de Carvalho Taveira Pinto – împreunã cu orhestra Ligeira au sosit la Aiud. Vizita a fost un început în stabilirea unor relatii culturale, economico-sociale. Orchestra Ligeira a sustinut o reprezentatie în municipiul Aiud. Certificat de parteneriat

Siklos – Ungaria >>

Orasul Siklós s-a înfiintat în 01.04.1997 prin unirea localitatilor Siklós si Máriagyud. Se afla în apropierea localitatii Pécs, la 25 km de acesta, fiind cel mai sudic oras al Ungariei. Populatia orasului este de 10700 locuitori. Este recunoscut prin vinurile sale.
Orasul Siklós a fost bucuros sa primeasca o delegatie aiudeana condusa de primarul Liviu Octavian Rusu pentru a participa la Festivalul tocanitei de pui si pentru semnarea parteneriatului dintre localitatile Aiud si Siklos, în august 2003. În data de 5 octombrie 2003 a avut loc participarea ansamblului folcloric “Pelikan” din Siklos la sãrbãtoarea “Toamna Aiudeanã”. Certificat de parteneriat

Megara – Grecia >>

Apropiat ca marime si numar de locuitori cu Aiudul, orasul Megara, situat în sud-estul peninsulei elene, are, atât prin istoria sa îndelungata, cât si prin modul de viata actual, elemente comune cu municipiul nostru, de unde si dorinta reciproca de înfratire.
Astfel, dupa o corespondenta începuta în urma cu noua luni, în data de 27 octombrie 2003, ora 10:00, la Primaria municipiului Aiud în baza HCL 76/2003, s-a semnat Protocolul de colaborare cu orasul Mégara, primul pas concret catre înfratirea celor doua comunitati.
Primaria municipiului Aiud doreste ca, aceste relatii de colaborare, oficializate prin certificate de parteneriat, sa însemne nu numai schimburi culturale si economice, ci si o apropiere a aiudenilor de marea familie europeana, din care noi toti ne dorim sa facem parte. Certificat de parteneriat