Încep să se vadă beneficiile aduse de înființarea cabinetului stomatologic școlar!

Inaugurat în 19 martie 2024, în baza HCL 24873/13.02.2023, inițiat de consilierii locali Daniela Teleagă, Sergiu Grui și Daniel Șandor, cu o finanțare de 150.000 lei din bugetul local, cabinetul a avut următoarele rezultate în perioada 02– 26.04.2024:

  • Nr. clase evaluate: 24 din 47 existente în ciclul primar.
  • Nr. copii înscriși în cele 24 de clase – 568.
  • Nr. acorduri semnate de către părinții pentru evaluarea copiilor – 337, reprezentând 59.33%.
  • Nr. copii consultați: 337.
  • Nr. copii identificați că necesită tratament stomatologic imediat – 71, reprezentând 21,07% din totalul copiilor consultați.
  • Nr. urgențe stomatogice apărute și rezolvate în timpul programului școlar: 7.
  • Nr. copii consultați pentru prima dată de un stomatolog – 24 , reprezentând 7.12%.

De reținut!!!

* Cabinetul stomatologic școlar este EXCLUSIV pentru cei 1.500 de copii care urmează cursurile școlilor din Dumbrăvița, destinat EXCLUSIV profilaxiei și urgențelor care apar DOAR în timpul orelor de curs, gratuit pentru toți acești copii.

Important:

* Planul de acțiune a cabinetului prevede 3 etape: evaluare și raportare (în curs transmiterea către părinți a rapoartelor pentru fiecare copil consultat cu termen finalizare sfârșitul anului școlar 2023-2024), învățare teoretică și practică (copii învață teoretic și practic modalitatea de igienizare bucală corectă cu periuța, pasta de dinți, ața dentară și dușul bucal), igienizare, fluorizare și sigilări (încep la cabinet procedurile de fluorizare și sigilare a dinților definitivi pentru prevenirea cariilor, a inflamațiilor gingivale și a complicațiilor). Etapa 1 se efectuează o singura dată pe an, etapele 2 și 3 se desfășoară în paralel de-a lungul întregului an școlar.

* În județul Timiș nu s-au mai înființat cabinete stomatologice școlare de la Revoluție încoace!

* Existența unui cabinet școlar evită: carii și complicații bucale cu riscul de pierderea a danturii si modificarea totală a mușcăturii, dureri, inflamații la nivelul gingiilor, sângerări, infecții extinse la alte organe din zona capului (ochi de exemplu), tulburări de concentrare la ore sau examene, afecțiuni hepatice din cauza consumului excesiv de analgezice, costuri mari pentru tratamente stomatologice ulterioare și multe altele.