www.huro-cbc.eu           www.hungary-romania-cbc.eu           www.hu-ro.eu

Proiecte

Proiecte pe anul 2015 – Buget local

Buget local echilibrat, axat pe investiții și dezvoltare pe anul 2015, la Dumbrăvița. Bugetul local al comunei Dumbrăvița pentru anul 2015 a fost aprobat în cadrul unei şedinţe extraordinare, marți 17 februarie.

În cifre, punând în balanţă veniturile şi cheltuielile, bugetul Dumbrăviței se situează în acest an la suma de 25.462.700 lei.
Cea mai mare parte a bugetului este alocată dezvoltării. Ca pondere a cheltuielilor, investiţiile vor reprezenta în acest an 54,44% din buget .
Investiţiile mari care vor fi derulate în acest an vizează: continuarea lucrărilor la construcția centrului de zi pentru copii, construcția sălii polivalente, extinderea liniei de troleibuz, asfaltarea străzilor pe proiectul de 15 km, asfaltarea străzilor pe proiectul de 11,3 km.
Alte priorităţi ale Primăriei Dumbrăvița în anul 2015 sunt legate de construcția Căminului Cultural, asigurarea fondurilor pentru:

• elaborarea documentației tehnice în vederea construcției unui liceu;
• reabilitarea corpului de școală veche;
• finalizarea capelei din incinta cimitirului
• extindere sediu primărie;
• acoperirea terenului de sport din campusul școlar;
• finanţarea activităţilor sportive;
• sănătate, asistenţă socială, cultură, protecţia mediului;
• achizitionarea unui utilaj universal;
• electrificare străzi;
• amenajare șanțuri și podețe;
• canalizare;
• trotuare, parcări.
• PUZ, PUG
• piața agroalimentară
• obiecte de joacă pentru copii

Proiecte pe termen scurt:

-reabilitarea canalizării și filtrării apei potabile

-rezolvarea problemelor cu vegetația poluantă și alergică

-rezolvarea situației câinilor vagabonzi

-transparență totală în administrație

-acordarea de locuri de casă pentru tineri

 

Proiecte program:

-construirea unui cămin cultural

-extinderea de rețele electrice și de iluminat public

-asfaltarea a 18 km de drum

-extinderea liniei de troleibuz de la Timișoara la Dumbrăvița

-decongestionarea traficului rutier în Dumbrăvița

-centru de zi pentru copii

-extinderea rețelei de apă și canalizare în zona Cora și zona Vest

-incubator de afaceri pentru firmele noi

-susținerea activităților sportive și cultural-educative

-continuarea proiectelor europene lansate și în curs de derulare pe diferite domenii

-realizare de spații de joacă pentru copii în zonele noi

-sisteme de drenare a apelor pluviale și amenajarea rigolelor

-înființarea unui club al pensionarilor

-integrarea cetățenilor din zonele noi în viața cultural-economică a comunității

 

 

Interviu cu primarul Victor Malac la doi ani de manadat – preluat din ziarul “Monitorul”, iulie 2014

 

Primarul în fața comunității

 

IMG_1817

În iunie 2012, locuitorii comunei Dumbrăvița l-au ales ca primar, pentru un mandat de patru ani, pe dl. Victor Malac. Aşa cum a promis, primarul nostru vine în faţa locuitorilor comunei să arate realizările sale şi ale colaboratorilor din primărie după acești doi ani în fruntea administrației locale.

Domnule primar, care au fost cele mai importante realizări în acești doi ani de mandat ce au trecut din iunie 2012 ?

 

La preluarea mandatului primăria avea datorii de 3,6 milioane de lei, reprezentând facturi restante, credite etc.  Principalul obiectiv a fost acela  de a achita restanţele, dar şi de a realiza noi investiţii, cu prioritate în infrastructură.

În acest sens aș puncta următoarele lucrări: extinderea parcărilor pe str. Kos Karoly și mutarea utilajelor din perimertul primăriei,  finalizarea lucrărilor la parcul civic din centrul comunei, construirea cantinei școlare pentru elevii care învață în sistem after-school, asfaltarea a 11 km de străzi, realizarea trotuarului pe strada principală pe ambele sensuri, finalizarea Incubatorului de afaceri, reabilitarea clădirii în care se află dispensarul medical, instalarea de 900 ml de canal colector pe str. Petofi Sandor, împrejmuirea cimitirului, asfaltarea celor 1,5 km ce cuprind străzile: Fervenția, Știintei, Arinului, Ștefan Procopiu, în acest fel creându-se alternativa devierii traficului spre Selgros, Calea Aradului.

Nu aș omite un proiect deosebit aflat în stadiul de finalizare, respectiv realizarea a 33 km de canalizare în zona de vest a localității. Mai ar fi și alte realizări dar m-aș opri doar la acestea pe care le consider a fi cele mai relevante.

În altă ordine de idei, am încercat, și sper că am și reușit în bună parte, să susținem și să dinamizăm activitățile sportive și culturale. Rezultatele se văd și sunt mândru că în acest an echipa de fete ce concurează în Superliga României la tenis de masă, este campioană națională. Tot în acest sport, recent, junioara Diaconu Adina a obținut patru medalii de aur la Riva del Garda în Italia, la Campionatul European de juniori și cadeți.

Tânărul Vlad Neaga, ce reprezintă Dumbrăvița la concursurile naționale și internaționale de motocros este vicecampion european și va fi în curând campion național.

De asemenea, rezultatele la fotbal, șah, karting, la lupte libere ne onorează și ne fac cinste. Să nu uităm că prin evoluțiile sportivilor dumbrăvițeni comuna noastră este cunoscută în țară sau pe plan internațional.

În ceea ce privește cultura, am sprijinit toate inițiativele de acest gen, am înființat ansamblul de dansuri ”Dumbrăvițeana” cu echipele de juniori și seniori, am susținut evenimentele comunității. O atenție deosebită am acordat-o cultelor religioase dar și educației școlare și m-am implicat ca aceste instituții să-și desfășoare activitatea așa cum trebuie. Nu în ultimul rând, am menținut relațiile și schimburile culturale cu localitatile înfrățite din Ungaria și Serbia.

 

Ați avut nerealizări? Daca da, care sunt acestea și din ce motive ceea ce v-ați propus nu s-a putut îndeplini?

Desigur, ca și în viață, nu tot ceea ce îți propui la un anumit moment se poate realiza. Nu toate au decurs cum am gândit eu și nu s-a rezolvat așa cum aș fi vrut. Și aici m-aș referi, în principal, la eradicarea ambroziei și problema câinilor vagabonzi. Legat de acest ultim aspect, nu pot să nu menționez că deși aș fi dorit să rezolvăm în integralitate problema câinilor vagabonzi au fost și multe voci care „chipurile”, protejază aceste animale în libertate.

Aveți proiecte în lucru ori depuse pentru atragerea de bani europeni sau din diverse surse (Guvern, CJ Timiș, bugetul local),  pentru diferite investiții ?

Multe investiții de pe raza comunei s-au realizat și cu fonduri din Uniunea Europeană. O preocupare majoră a administrației locale a fost, este și va fi, cea de atragere de bani europeni care să fie utilizați în lucrări de dezvoltare a infrastructurii comunei. În acest sens aș menționa faptul că este în desfășurare proiectul prin care se va construi centrul de zi pentru copii și în faza de execuție proiectul prin care se va extinde linia de troleibuz Timișoara–Dumbrăvița. De asemenea,  se află în faza de achiziție publică proiectul prin care se va construi o sală polivalentă de 500 de locuri pentru spectatori și o suprafată de 2200 mp. Cu documentațiile tehnice, studii de fezabilitate și proiecte tehnice realizate prin proiecte transfrontaliere am aplicat și s-a semnat contractul cu Ministerul Dezvoltarii și Adminstrației Publice, pentru asfaltarea a 15 km de străzi în Dumbrăvița, în următorii 3 ani.

Mai avem în vedere un  proiect în colaborare cu alte 15 comune și C.J. Timis, pentru registrul agricol și modernizarea IT în Primărie, aflat în faza de achiziție publică.

Cât privește noua sesiune de proiecte 2014-2020 cu finanțare europeană așteptăm lansarea programelor și ne dorim să accesăm cât mai multe de astfel de proiecte pe măsuri care vor permite demararea unor lucrări necesare în infrastructura comunei.

Care sunt prioritățile dumneavoastră pentru următorii doi ani de mandat în fruntea primăriei Dumbrăvița?

 

În linii mari aș menționa construirea căminului cultural pentru ca toate evenimentele comunității să se poată desfășura, indiferent de anotimp, în cele mai bune condiții. Apoi aș mai puncta finalizările PUZ-ului pentru tineri,  PUG-ului,  construcției Centrului de zi pentru copii.      De asemenea, o prioritate majoră va fi construirea unei săli polivalente. Cât privește infrastructura ne dorim  extinderea canalizării și în alte zone și asfaltarea de noi străzi, amenajarea trotuarelor cu montarea de  pavele și în zonele noi , zona Cora, zona de vest.

Ce doriți să le transmiteți locuitorilor comunei Dumbrăvița?

 

În primul rând le doresc sănătate și putere de muncă în tot ceea ce intreprind și vreau să-i asigur de tot sprijinul nostru pentru rezolvarea problemelor în limita legalității.

Atât eu, ca primar, dar și colectivul din primărie, ne propunem să menținem și să îmbunătățim relația noastră cu locuitorii comunei,  să cunoaștem cât mai bine care sunt doleanțele lor, cu ce putem noi, ca administrație locală, să îi ajutăm. Ușa primarului a fost, este și va fi în permanență deschisă pentru oricare dintre dumbrăvițeni nu numai în orele de audiență ci și pe toată durata programului săptămânal de lucru. În aceşti doi ani de mandat, am încercat şi sper că am reuşit, să arăt că promisiunile din campania electorală nu rămân doar pe hârtie.

Mai avem multe de realizat în comună. Sunt convins însă, că alături de toţi locuitorii, de consilierii locali, de angajaţii primăriei vom reuşi să finalizăm lucrările începute şi să începem altele noi.

Îi mai asigur pe cetăţenii din comună că, şi în următorii doi ani de mandat, voi fi în mijlocul lor şi toate problemele semnalate de aceştia vor fi priorităţile activităţii mele  ca primar. 

test2
http://www.e-primarii.ro/primaria-dumbravita-tm           http://www.aquadumbravita.ro
Conţinutul acestui site nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Uniunii Europene.