www.huro-cbc.eu           www.hungary-romania-cbc.eu           www.hu-ro.eu

Proiecte in parteneriat cu localitatea Szentes

PROIECTE  TRANSFRONTALIERE

Proiect HELP

Proiect ROADS

Proiect WIFi

 

Proiect HELP

Proiectul  HELP

“AJUTOR  EUROPEAN  PENTRU  SANATATEA  COMUNITATILOR   DIN DUMBRAVITA  SI  DEREKEGYHAZ”

Cod proiect: HURO  1001/030/2.4.2. 

Acronim   HELP

 

Prin implementare acestui proiect se urmareste mentinerea unui mod de viata frumos si sanatos, promovand sprijinul acordat persoanelor cu probleme speciale, realizand monitorizarea grupului tinta printr-un sistem de semnalizare de la domiciliul persoanei.

Proiectul isi propune sa ajute in  situatiile de criza ce apar pe parcursul vietii, beneficiarii acestui  sistem fiind persoane cu dizabilitati si varstnici a caror stare mentala le permite utilizarea adecvata a dispozitivelor si se imbina in mod foarte reusit asistenta sociala cu asistenta medicala prin comunicarea constanta cu utilizatorii, monitorizarea starii de sanatate si disponibilitatea in orice moment pentru tratarea cazurilor  si depasirea obstacolelor de sanatate si interventie in caz de urgenta.

Sistemul a fost implementat cu succes in localitatea Derekegyhaz, unde se doreste marirea numarului de astfel de aparate, precum  si implementarea acestuia si in localitatea Dumbravita. Parteneriatul celor doua primarii in acest domeniu este o urmare fireasca a experientei comune in implementarea de proiecte.

Se propune un sistem inovativ de monitorizare la domiciliu, cu ajutorul caruia se pot mentine conditiile unui mod de viata sigur, oferind posibilitatea unui ajutor professional  si de a ajunge prompt  la fata locului.

Astfel  are loc o degrevare de sarcini a sistemului de ingrijire sociala si sanitara institutionalizata, dezvoltand servicii fundamentale, in avantaj fata de plasarea de lunga durata, cu internare institutionalizata si in plus siguranta celui aflat la nevoie.

Valoarea proiectului este de: 96.522,83 euro (TVA inclus )

LP : 78.794,86 euro

PP: 17.727,97 euro

Perioada de implementare a proiectului : 01.02.2012 – 31.01.2013

Ca si activitati in cadrul proiectului mentionam :

–          Achizitionarea de echipamente  de monitorizarea persoanelor aflate in situatii de dificultate;

–          echipamente de alarmare;

–          instruirea persoanelor care trebuie sa asigure prim ajutorul solicitat prin cele 3 cursuri ( comunicare, prim ajutor, sanatatea muncii);

–          campanii de constientizare a locuitorilor din cele doua comunitati, precum si schimburi de experienta intre cei mplicati in proiect.

Inchidere proiect-Help

 

Proiect ROADS

In cadrul Programului de Cooperare Transfrontaliera Ungaria-Romania 2001-2013,

Axa Prioritara: 1. Imbunatatirea conditiilor cheie pentru dezvoltarea durabila comuna a zonei de cooperare

Domeniul major de interventie: 1.1 Imbunatatirea facilitatilor de transport transfrontalier

Actiunea: 1.1.3 Pregatirea de studii, planuri/proiecte, Comuna Dumbravita in parteneriat cu localitatea Balastya, Ungaria, implementeaza proiectul

 

 ”Drumuri europene pentru facilitarea accesului intre comunitatile din Dumbravita si Balástya

Acronim: ROADS

Cod: HURO 1001/061/1.1.3

 

Total buget proiect: 251.605,29 Euro, din care:
A) Liderul de proiect: Comuna Dumbravita – buget 182.563,85 Euro

B) Partenerul de proiect: Comuna Balastya, Ungaria – buget 69.041,44 Euro

Durata proiectului: 01.02.2012 – 31.05.2013

 

Obiectivul general al proiectului este imbunatatirea calitatii vietii si dezvoltarea comunitatilor romane si maghiare prin imbunatatirea conditiilor de transport transfrontalier.

Comuna Balastya este una dintre cele 48 de micro-regiuni declarate dezavantajate in Ungaria. 82% din populatia acesteia lucreaza in domeniul agricol.
In comuna Dumbravita functioneaza un numar de peste 100 de societati comerciale in diverse domenii si 4 ONG-uri cu obiecte de activitate social si cultural.

Rezultatele si efectele proiectului se manifesta pe ambele laturi ale frontierei in urmatoarele domenii:
• Intarirea legaturilor si cooperarii sociale si economice
• crearea de locuri de munca; crearea si operarea unor structuri comune durabile; intarirea cooperarii institutionale; de asemenea au rezultat 6 studii si 2 documentatii tehnice pentru 15 km de drum in Dumbravita si 6 km de drum in Balastya.
Implementarea proiectului, de ambele parti ale frontierei va duce la dezvoltarea economica comuna si imbunatatirea calitatii vietii atat de-o parte cat si de cealalta a frontierei. Acest lucru va duce disparitatea dintre cele doua tari si Uniunea Europeana.

Impactul pe termen mediu si lung al proiectului:
Obiectivul general al proiectului se adreseaza problemelor si nevoilor comune ale regiunii, acestea nefiind limitate de frontierele de stat, iar eliminarea sau reducerea lor a necesitat solutii comune.

 

Astfel imbunatatirea transportului de ambele laturi a frontierei duce la realizarea conexiunilor economice, intrarea pe noi piete de desfacere, dezvoltarea afacerilor si

crearea de noi locuri de munca.

Beneficiul public:
Beneficiari ai rezultatelor acestui proiect sunt atat locuitorii celor doua comune cat si cei ai comunelor invecinate, infrastructura fiind o preconditie a dezvoltarii habitatului, prin eficientizarea folosirii celorlalte resurse.
Aceasta este baza relatiilor comerciale, atat de livrari si achizitii cat si cel de tranzit de marfuri, ridicand astfel nivelul economiei locale prin dezvoltarea mediului economic existent, stimuland competita, prin abordarea unor noi domenii de activitate, atragerea de noi investitori atat de pe plan national cat si international, avand, astfel, loc o crestere a nivelului de trai prin crearea a noi locuri de munca.

In urma procedurii de achizitie publica pentru proiectul tehnic si studiile de specialitate contractate de Comuna Dumbravita au rezultat costuri mai mici decat cele estimate initial in proiect. S-a decis ca din suma ramasa sa se mai realizeze proiecte si studii similare pentru inca 6 km de drum in Comuna Dumbravita.

Acestea sunt in curs de contractare si se vor realiza pana la incheierea proiectului.

 

 

Proiect WI-FI

Prin programul  HURO 1001 – Romania – Ungaria, Comuna Dumbăvița împreuna cu Municipiul Szentes au aplicat și au lansat proiectul

Imbunatatirea comunicatiilor transfrontaliere dintre localitatile Dumbravita si Szentes prin sistem  WI-FI

acronym: Wi-FI

cod proiect: : HURO/1001/068/1.2.2

Valoarea totala aproiectului este de 55000 euro

din care

Comuna Dumbravita ca lider de proiect are 35013 euro

Municipiul Szentes, ca partener de proiect are 20000 euro
Contribuția Uniunii Europene din fonduri FEDR: 46761,05 euro

Perioada de implementare : 01.03.2012-28.02.2013

Obiectivul proiectului este îmbunătăţirea accesului la informaţii a comunităţiilor din zona geografică acoperită de proiect: Szentes şi Dumbravita.
În cele două localităţi, s-au instalat cinci zone Hot Spot prin intermediul cărora se creează acces la internet prin wireless .S-au instalat de asemenea cinci camere web de 360 grade care afișază imagini live din cadrul localitatii Dumbravita si Szentes .
S-a instalat un punct de informare, cu un sistem de ecran tactil, care oferă informaţii specifice locale şi regionale, proceduri necesare pentru a rezolva actele în cadrul administraţiei publice, informaţii turistice şi culturale, evenimente locale .
S-au organizat sesiuni de formare, axate pe multimedia şi utilizarea pe scară largă a noilor tehnologii ce au fost abordate de către grupul ţintă: tineri şi bătrâni, profesori şi reprezentanţi ai instituţiilor şi organizaţiilor.
S-a creat de asemenea, un site web comun www.primaria-dumbravita.ro, care informează atât comunitatea locală cât şi diaspora de peste graniţă.

 

 

22. February 2013 by Constantin Nicolae
Categories: Proiecte transfrontaliere | Leave a comment

http://www.e-primarii.ro/primaria-dumbravita-tm           http://www.aquadumbravita.ro
Conţinutul acestui site nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Uniunii Europene.